V. Kimatikus (“átalakított”) Zenegép 

2019

(Az I. “Biciklikerekes” Zenegép átalakított, kimatika – installációval kiegészített változata, a preparált hangszeren az Átjáró kiállítás erejéig megvalósuló kimatika – performansz – koncert.)  

A Harmonográf elkészítését követően figyelmem újra a hangrezgés további vizualizációs lehetőségeinek vizsgálata felé irányult. Még
2019-ben elkészítettem első “Kimatika- installációmat”, melyben egy hangszóróra fémlemezt erősítettem, majd pedig ezt összekötöttem egy elektromos zongorával. Ebben az évben az Átlátszó Hang fesztivál alkalmából egy performansz – koncert keretében a zongorán játszottam, miközben a fémlemezre szórt (világító) homokkristályok kirajzolták a megfelelő hangfrekvenciákon alakuló, gyönyörű, szimmetrikus hullám – mintázatokat. Ez után következett az “Átalakított Zenegép” c. munkám, mely tulajdonképpen I. Zenegépemnek egy szintézise: A korábbi automata Zenegépből ezáltal – egy erősítő és kimatika-hangszóróm segítségével – egy új hangszert alkottam, mely immár alkalmas nem csak zenészi improvizációs játékra, hanem a hangrezgések vizuális megjelenítésére is.

Ezeket a műveket, mint rendszereket együttes néven egy fogalom-kísérlettel un. „Rezgés-átalakítóknak” neveztem el. Ezekben a munkáimban művészeti szándékom egy bizonyos irányváltáson ment keresztül: célom olyan, a doktori értekezésemben meghatározott és előre megsejtett rendszerek megközelítése és megvalósítása lett, melyek, amellett, hogy új, többdimenziós művészeti utak, formák, gyakorlatok és élmények lehetőségeit teremthetik meg, olyan „átjárási”, „átalakítási” lehetőségeket képezhetnek zeneiség és vizualitás között, mely mint működő modell vagy rendszer akár valós tudományos alapú összeköttetést is teremthet a különböző művészeti és tudományos területek, nyelvek és gyakorlatok között. Ezenkívül, hiszek abban, hogy e művek vagy művek által teremtett élmények olyan betekintést, bepillantást nyújthatnak a teremtés titkaiba és világegyetemünk jelenségvilágának csodáiba, mely azon felül hogy gyönyörködtet, egyfajta ráébredés által revelációs élményt nyújthat, mely által mintegy élettanilag is jótékony hatással van az emberre, és a tudatosság emelkedését is eredményezheti.

Erre tett tulajdonképpen elsőként kísérletet ez a 2019-ben megvalósított művem, az „Átalakított Kimatikus Zenegép” is, mely, immár visszatekintve, legutóbbi művem egy kísérleti vázlataként, prototípusaként is tekinthető. Ezt követően ugyanis egy olyan új hangszer-mű megalkotása következett, mely ez utóbbinak egy tökéletesített, illetve továbbfejlesztett változata,
vagyis már magában rejtette azokat lehetőségeket, melyeket megelőző műveim, a „Rezgés-átalakító” – rendszerek még éppen csak felvetettek. Ez lett a Kristály Kórus (Kimatika) Hangszer – mű, mely 2022 év végén készült el. 

Kimatikus (“átalakított”) Zenegép

(Hangszer – mű, Hang – műszer, zenei előadás és performansz)

vas, fenyő, acél és bronzhúr, mozgató mechanika, mélynyomó hangszóró, erősítő, só

180 x 65 x 65 cm

2019

  • 1
  • 2
  • 3
Scroll to Top